Aromaterapi Nedir?
Aromaterapi, binlerce yıllık tedavi yöntemidir. Farklı bitkilerin kök, yaprak ya da çiçeklerinin damıtılarak yağlarının elde edilmesi ve bu yağların farklı hastalıklarda kullanılması ile şifa bulmayı sağlayan bir tekniktir. İbn-i Sina aromaterapinin tüm püf noktalarına kitaplarında yer vermiş ve modern tıp döneminde aromaterapiye yön vermiştir. Eski çağlarda en sık kullanılan tedavi yöntemi olan aromaterapi, yalnızca bu alanda usta ve uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Aromaterapi Yağları Nelerdir?
Aromaterapinin temelinde esansiyel bitkiler bulunur. Aromaterapi için seçilen özel yağlar, özel sağlık sorunlarının iyileşmesine destek olur. Aromaterapiye özel olarak hazırlanan yağlar; oldukça yoğun bir kıvamdadır. Bu yüzden, aromaterapi eğitimi almış kişilerce seyreltilerek kullanılması gerekmektedir. Aromaterapide genellikle gül, lavanta ve yasemin kullanılır ancak sayısız bitki, aromaterapi için kullanılabilir. Özellikle sandal ağacı, papatya, sardunya ve ylang-ylang gibi çiçekler de şifa için en çok başvurulan bitkiler arasında. Bunun yanı sıra ardıç, biberiye, defne, ekinezya, clary tohumu, çördük otu, fesleğen, ıtır, jojoba, nane, kekik, melisa, okaliptüs ya da vanilya da hem psikolojik hem de biyolojik hastalıklar için oldukça tercih edilmektedir.
Aromaterapi Faydaları Nelerdir?
Aromaterapi en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Doğal yağların, uzman kişiler tarafından, doğru şekilde kullanılması ile aromaterapinin faydalarının en efektif şekilde faydalanabilirsiniz.
·Nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Beyin işlevlerinin düzelmesine katkı sağlar.
·Baş ve vücut ağrılarının hafiflemesine, buna yol açan bozuklukların tedavisine destek olur.
·Onkoloji hastalarında anksiyete ve mide bulantısını engellemek için kullanılır.
·Zihnin uyarılması sağlayarak özellikle depresyon, kaygı bozuklukları gibi sorunların iyileştirilmesini sağlar.
·Stresi azaltma etkisine sahiptir. Bu sayede yorgunluk ve depresyona iyi gelir.
·Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
·Solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde daha hızlı iyileşme sağlar.
·Kasların sebepsiz kasılmasını, sık sık yaşanan ve bacak/kol uyuşmalarını engeller.
·Selülit ve çatlakların oluşumunu engeller.
·Deri hastalıklarının tedavisinde fayda gösterir.
·Akne ve sivilce sorunlarının hafiflemesine destek sağlar
·Kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede hem kardiyovasküler sistemin sağlıklı işlemesini hem de cildin tazelenmesini sağlar.
·Cildin nemli ve pürüzsüz gözükmesine destek sağlar.
·İnce çizgi ve kırışıklıkların engellenmesi ve cildin gençleşmesi için destek sağlar.
Aromaterapi Nasıl Yapılır?
Aromaterapi genellikle yalnızca masaj olduğu düşünülen bir teknik olsa da aromaterapi, oldukça geniş iyileşme metotlarına sahip. Aromaterapi teknikleri ise:
· Masaj: Aromaterapide masaj oldukça önemli bir alana sahip. Masaj ile kemik, kas ve sinirlere eş zamanlı etki hedeflenir. Masajla aromaterapi uygulamak ise, teknik hakimiyet gerektirir. Bundan dolayı da aromaterapi masajının, aromaterapi yöntemlerine hâkim masörler tarafından uygulanması oldukça önemli.
· Kompres: Ağrı, burkulma ve şişme gibi sorunlar için uygulanan aromaterapi tekniğidir. Özellikle sıcak ya da soğuk olarak uygulanabilen kompres yöntemine hastalık ya da burkulma durumuna göre karar verilir. Günümüzde de en çok uygulanan tedaviler arasında bulunur.
· Buğu (İnhalasyon): Genel olarak solunum yolu hastalıklarına çözüm sağlamak için en ideal yöntemdir. Doğru aromaterapi yağı kullanmak bu noktada şifa için en önemli noktadır. Kaynar suya birkaç damla aromaterapi yağı damlatılması ile uygulama yapılır. Suyun üstüne doğru başa havlu kapatılarak birkaç dakika boyunca nefes alınarak uygulama sağlanır. Yanlış yağ kullanılması bu noktada oldukça risklidir.
·Banyo: Fito Balneoloji şeklinde ifade edilen özel banyolarda uygulanan bu teknikte, termal ya da mineralli su kullanılır ve terapi uygulanır.
Aromaterapi Tedavisi Hangi Durumlar için Uygundur?
Aromaterapi, Türkiye’de yeni yeni duyulan bir konsepttir. Özellikle ülkemizde masaj ve kozmetik amaçla kullanılsa da aromaterapi alternatif tıp alanında kabul edilen bir yöntemdir. Aromaterapi özellikle kronik ağrılarda, sebebi bulunamayan sorunlarda, tedavisi olmadığı düşünülen sağlık sorunlarında ya da psikolojik sorunlarda en etkili yöntemlerin başında gelir.
Aromaterapi Çocuklar için Uygun mudur?
Aromaterapi, birçok yaş grubu için uygun bir tedavi tekniğidir. Özellikle çocuk hastalar için de yan etkisinin olmaması sebebiyle oldukça avantajlıdır. Bir uzman eşliğinde aromaterapi, çocuklar için de uygulanabilir. Ancak unutmamanız gereken aromaterapide en önemli nokta doğru ve güvenilir yağları kullanmaktır.
Aromaterapi Hangi Çocuk Hastalıkları için Uygundur?
Aromaterapi kullanım alanları oldukça geniştir. Çocuğun yaşına, sağlık sorununa göre bir uzman eşliğinde tedaviye uygun bir aday olup olmadığının analiz edilmesi gerekir. Çocuklarda aromaterapinin kullanıldığı en yaygın sağlık sorunları ise:
·Soğuk algınlığı,
·Egzama,
·Pişik,
·Alerjik astım,
·Geçmeyen bit,
·Bağışıklığı güçlendirme,
·Akne (sivilce) tedavisi,
·Dikkat eksikliği,
·Kaygı bozukluğu,
·Kabızlık,
·Yanık,
·Mantar enfeksiyonları,
·Gaz (kolik),
·Saçkırandır.
Çocuklarda kullanılan yağların özenle seçilmesi gerekir. Bu yağların yalnızca organik olması yeterli değildir. Aynı zamanda tujon, kafur veya keton içermeyen yağlar olmalıdır.
Aromaterapi Yan Etkileri Nelerdir?
Aromaterapi doğru yağlar ve doğru teknikle uygulandığında oldukça güvenlidir. Ancak bazı uçucu yağlar yan etkilere neden olabilir. Bazı uçucu yağlar alerjik reaksiyona sebep olabilir. Bu yağların içilmesi özellikle sakıncalıdır. Böbrek ve karaciğere zarar verebilir. Ancak aromaterapide yağlar oral yolla alınmaz.
Umarız önerilerimiz sizlerin işine yarar! Sağlıklı, mutlu ve güzellik dolu zamanlar diliyoruz.