2 ÜRÜN ve üzeri alışverişlerinizde rahatlatıcı uçucu yağ KARIŞIMI HEDİYE!
2 ÜRÜN ve üzeri alışverişlerinizde rahatlatıcı uçucu yağ KARIŞIMI HEDİYE!
2 ÜRÜN ve üzeri alışverişlerinizde rahatlatıcı uçucu yağ KARIŞIMI HEDİYE!
Cilt Dostu Asitler

Cilt Dostu Asitler

Cilt Dostu Asitler

"Asit" kelimesi, köpüren test tüplerinin görüntülerini ve korkunç kimyasal yanıkların düşüncelerini çağrıştırır. Ancak doğru konsantrasyonlarda kullanıldığında asitler aslında cilt bakımında mevcut olan en faydalı bileşenlerden bazılarıdır. Akne, kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, yara izi ve eşit olmayan cilt tonuyla savaşmak için kullanılan mucize araçlardır. Ancak piyasada bu kadar çok asit varken, hangisini kullanacağınızı ve ne için hangi ürünleri satın alacağınızı tahmin etmek çok zor görünebilir. Bütün bunlardan önce, nereden başlayacağınızı bilmelisiniz. Basitçe söylemek gerekirse, asitler genellikle pul pul dökülme için kullanılan bir cilt bakım bileşenidir. Cilt bakımında iki ana asit grubu vardır: alfa hidroksi asitler (AHA'lar) ve beta hidroksi asitler (BHA'lar). Her iki grup da hücreleri cildin üst katmanlarına bağlayan sıvıyı gevşetir ve bu gerçekleştiğinde daha pürüzsüz, daha parlak bir yüzey ortaya çıkar. Asit, cilt hücreleri arasındaki bağları çözdüğünden, genellikle binlerce hücre aynı anda çıkar. Asidin gücüne bağlı olarak, bu dökülme çıplak gözle görülebilir. Gelin hep beraber cilt bakım rutininize ekleyebileceğiniz asitlere bir bakalım.

Salisilik Asit

Salisilik asiti sanırım duymayan yoktur. Cildi pul pul dökme ve gözenekleri temiz tutma yeteneği ile bilinir ayrıca sivilceleri en aza indirmek için en popüler bileşenlerden biridir. Yüzde 0,5 ile 2 arasındaki konsantrasyonlarda, serumlarda, temizleyicilerde de sıkça kullanılmaktadır. Salisilik asit ayrıca dermatoloji kliniklerinde akne, akne izleri, melazma, güneş hasarı ve yaşlılık lekelerinin tedavisinde peeling maddesi olarak daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılır. Aspirin (asetilsalisilik asit) ile ilgili olduğu için, aynı zamanda anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. Bunun nedeni salisilik asidin gözenekleri tıkayan yağa nüfuz edip çözmesi ve aynı zamanda ölü deri hücrelerini de pul pul dökmesidir.

Glikolik Asit

Glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en popüler alfa-hidroksi asittir (AHA). Şeker kamışından elde edilir ve en küçük AHA'dır, bu nedenle cilde nüfuz etmede en etkili olanıdır. Glikolik asit için harika bir yaşlanma karşıtı ajandır desek yalan söylemiş olmayız. Şekerden elde edilen glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en yaygın asitlerden biridir. Tüm asitlerin en küçük molekülüne sahiptir ve bu özelliği onu mevcut en etkili asitlerden biri yapar. Kolajeni yeniler, cildi kalınlaştırır ve cilt tonunu eşitler. Ancak arada dramatik sonuçlar da doğurabilir. Şöyle açıklayabiliriz; çok derine nüfuz ettiğinden ve yoğun bir cilt dökülmesine neden olacağından, tahrişe neden olma şansı da daha yüksektir. Cildi eksfoliye etmede ve ince çizgileri azaltmada , akneleri önlemede , koyu lekelerin solmasını sağlamada, cilt kalınlığını artırmada, cilt tonunu ve dokusunu eşitlemede çok etkilidir . Bu yüzden ona birçok kült cilt bakım ürününde rastlamanız mümkün. En önemli noktaya gelecek olursak, glikolik asit kullanımı ciltte olmadığında bile güneş hassasiyetini arttırır , bu nedenle ekstra güneş hasarını önlemek için güneş kremi de kullanmanız gerekir.

Mandelik Asit

Mandelik asit, acı bademlerden elde edilen başka bir alfa-hidroksi asittir. Glikolik asit gibi, akneyi önlemek, güneş hasarını tedavi etmek ve pigmentasyonu gidermek için yararlı olan bir peeling maddesidir. Ancak daha büyük moleküler yapısı nedeniyle cilde glikolik asit kadar nüfuz etmez, bu nedenle cildi daha az tahriş eder. Bu özelliğiyle, hassas ciltler için uygun olabilir. Her asit gibi fazla kullanıldığında etkisiz olmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çoğu zaman amaçlanan etkinin tam tersini yapmasına da neden olur.

Azelaik Asit

Azelaik asit, son otuz yıldır orta dereceli akneyle mücadelede temel tedavilerden biri olmuştur ve yalnızca reçeteyle satılan birçok kremde bulunur. Gözenekleri temiz tutar, bakterileri öldürür ve iltihabı azaltır. Azelaik asit genellikle çok az yan etkiye sahiptir, ancak çok hassas cilde sahip bazı kişilerde batma, soyulma ve kızarıklığa neden olabilir. Azelaik asit akne tedavisinin yanı sıra cilt lekelerinin açılmasında da sıkça tercih edilir. Sabah ve gece tüm yüze uygulanmak üzere tasarlanmış kremlerde genellikle yüzde 15 ila 20 konsantrasyonlarda bulunur.

Kojik Asit

Kojik asit, sake(Japonların pirinç ve tahıl tozundan yapılan ulusal içkisidir.) üretimi için pirincin fermantasyonunda kullanılan bakteriler tarafından üretilir. Asya cilt bakım ürünlerinde popüler bir bileşendir. Beyazlatma ve yaşlanma karşıtı etkisiyle gönüllere taht kursa da cildi diğer asitlere göre daha çok tahriş eder. Temizleyicilerde ve serumlarda yüzde 1 ila 4 konsantrasyonlarda bulunur.

Makyaj, cilt bakımı ve daha fazlası için www.gorkito.com’u ziyaret etmeyi unutmayın!