Saç Neden Dökülür? Çözümleri Nelerdir?
Hemen hemen herkesin muzdarip olduğu saç dökülmesi, genetik kökenli olabileceği gibi çeşitli hastalıklar sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda geçici veya kalıcı da olabilir. Hormonal değişiklikler, tıbbi durumlar veya yaşlanmanın normal bir parçası olarak görülen saç dökülmesi, birçok farklı şekilde, aniden veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Saç, ciltte ve tırnaklarda bulunan yapısal bir protein olan keratinden oluşur. Cildinizin dış katmanlarındaki saç köklerinde oluşan saç teli, saç köklerinin yaşam döngüsünün bir ürünüdür. Bu döngüde bir saç teli oluşur, bir süre büyür , sonra yavaş yavaş ölür ve yerine yeni saçlar gelir. Yani her gün kafa derinizde 50-100 saç kökü ölür ve yerine yenileri gelir. Bu durum oldukça normal bir olaydır ve dökülenlerin yerine yenileri çıktığı sürece bir sorun teşkil etmez. Fakat yeni oluşanlardan daha fazla saç kaybediyorsanız veya kaybettiğinizden daha az saç oluşumu gerçekleşiyorsa, saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. Gelin hep beraber saç dökülmesi nedenlerinden birkaçını inceleyelim.
1- Genetik Altyapı
Saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri genetik altyapıdır. "Androgenetik alopesi" olarak da adlandırılan genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi daha çok erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesidir. Erkeklerde saç dökülmesi daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesindedir.
2- Yaşlanma
Yaş ilerledikçe genel hücre üretimi ve hücre yenilenmesi yavaşlar. Saç üretimi de bu yavaşlamaya dahil olur. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra, saç tellerinizde azalma ve genel olarak incelme yaşamanız olasıdır. Saç dökülmesi yaş aralığı genellikle 20 ile 65 yaş aralığında gerçekleşmektedir. Saç dökülmesi yaşı tam olarak belli olmayan ve kişiden kişiye değişmekte olan bir durumdur. Kişilerin saç yapısı, uyguladığı saç bakım malzemeleri gibi birçok etken saç dökülmesinin yaşını değiştirebilmektedir.
3- Kullanılan İlaçlar
Günlük hayatta kullandığımız ilaçlar normal saç büyüme döngüsüne müdahale ederek kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olur.Saç dökülmesine neden olan ilaçlar arasında kan sulandırıcılar, antidepresanlar ve kemoterapi ilaçları gibi ilaçlar yer almaktadır. Her ilacın etki mekanizması farklıdır ancak hepsi saç büyüme döngüsünün farklı aşamalarını engelleyerek çalışır.
4- Kaygı ve Stres
Anksiyete doğrudan saç dökülmesi ile ilgili olmasa da kaygı ve diğer etkenlerden kaynaklanan stres farklı şekillerde saç dökülmesine neden olur. Genellikle stresin neden olduğu etkiler bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırdığı ve sonuç olarak saç dökülmesinin meydana geldiği bir durumdur. Diğer bir etki de kaygı ve stres kaynaklı olarak, saç üreten saç köklerinin aktif evreden dinlenme evresine geçişi ile meydana gelir, saç dökülmesi ve yeni saç üretiminin yavaşlamasına neden olur. Yine kaygı ve stres kökenli uykusuzluk, uyku ile üretimi artan melanosit sayının azalmasına ve sağlıksız saç büyümesine neden olur.
5- Beslenme Eksiklikleri
Sağlıklı beslenme ve yeteri kadar besin alamama tüm vücudumuza etki ettiği gibi saç ve saç köklerine de etki eder. En başta demir eksikliği olmakla birlikte, B12 ve folik asit eksikliği , A,E,D vitaminleri eksikliği ve çinko eksikliği saçların dökülmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda aşırı sigara, alkol, yağ ve şeker oranı yüksek besinler tüketmek hücrelere zarar vereceği için sağlıklı saç köklerinin oluşmasını da engeller.
Saç dökülmesini yavaşlatmak veya engellemek için yapabileceğiniz bazı çözümler vardır. Gelin bu çözümlere beraber bakalım.
- Bitkisel Çözümler
Kan dolaşımını hızlandırmak ve saç dökülmesini engellemek için farklı bitkisel ürünlerden yapabileceğiniz saç maskeleri mevcuttur. En bilinenleri; zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, argan yağı ve badem yağı gibi yağları kullanarak hazırlanacak saç maskelerini saç köklerine masaj yaparak uygulanmasıdır. Yağlar dışında bitkilerden elde edilen sular da saçı ve saç köklerini besleyen ürünlerdir. Görkito %100 Doğal Saf Gül Suyu, saçı ve saç köklerini derinlemesine besleyerek ve nemlendirerek saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlarken aynı zamanda saç derisindeki gözenekleri sıkılaştırıp saçın dökülmesini de engeller.
- Yeterli Miktarda Besin Tüketimi
Saç dökülmesine iyi gelen besinlerin başında demir bakımından zengin olan yeşil yapraklı, ıspanak, roka, maydanoz gibi besinler yer almaktadır. Demir eksikliği, vücuttaki oksijen düzeyinin düşmesine ve saç köklerine yeteri kadar oksijenin gitmemesine neden olur. C vitamini içeren besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Portakal, çilek, karpuz yüksek C vitamini içeren besinlere örnek verilebilir. Farklı vitamin ve protein içeren yoğurt, balık, kuruyemiş gibi besinler tüketmek de saç ve saç kökü için faydalı olacaktır.
- Saç Şekillendirmeyi Azaltmak
Saça yapılacak her kimyasal işlem, az veya çok olacak şekilde saça ve saç köklerine zarar verir. Saça uygulanan boya işlemleri saçın yapısını bozar ve hem saçlara hem de saç köklerine zarar verir. Aynı şekilde sık uygulanan fön, perma gibi saç şekillendirmeleri ve saçı çok sıkı toplamak da saçların zarar görmesine ve saç köklerinin kalıcı hasar görmesine sebebiyet verebilir.
Güzellik, kozmetik, bakım ve daha fazlası için gorkito.com’u ziyaret etmeyi unutmayın!